Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Ausztria zászlójaÁltalános adatok:
Hivatalosan: Osztrák Köztársaság
Lakossága: ~8,3 millió fő
Terület: 83872 km²
Államforma: [szövetségi köztársaság]?
Szövetségi elnök: Heinz Fischer
Hivatalos nyelv: német (osztrák változata), helyileg: szlovén, horvát, magyar
Pénznem: euró (EUR)
Fővárosa: Bécs
GDP/fő: $39000

Ausztria helye EurópábanSzomszédos országok:
[Németország]?
[Csehország]?
Szlovákia
[Magyarország]?
Szlovénia
[Olaszország]?

Domborzat, vízrajz:
Ausztria területének jelentős részét magashegységek, hegységek teszik ki, mindössze kis részét medencék, alacsonyabb dombvidékek. Az ország domborzata öt részre osztható: Bécsi-medence, Osztrák-gránitfennsík, Észak-burgenlandi-teknő, Keleti-Alpok, Elő-Alpok.
Folyói közül a Duna, Inn, Loch, Dráva és Murva a legnagyobbak. Az állóvizek közül a Fertő-tó és a Bódeni-tó a két legnagyobb. Emellett érdemes még a Salzkammerguti-tóvidéket és a Karintiai-tóvidéket is megemlíteni.


Éghajlat:
Az ország domborzatából fakadóan a magasabb területeken hegyvidéki éghajlat uralkodik, míg az alacsonyabb területeken mérsékeltövi kontinentális éghajlat jellemző. Az Alpokban gyakran hűvös a nyár és a tél, az alacsonyan fekvő területeket gyakran köd borírja.

Történelem:
Habsburg dinasztiáig (-1246):
Az ókorban Augustus császár seregei eljutottak a Duna vonaláig és megalapították Noricum provincát. A népvándorlások idején germánok és bajorok telepedtek le a területen. Később a Frank Birodalom részévé vált, területén őrgrófságokat hoztak létre. A 10. században II. Ottó császár a Badenberg-dinasztiának adományozta a területeket. A Bécsi-medence magyar fennhatóság egészen I. István haláláig. 1246-ban kihalt a Badenberg-dinasztia, II. Ottokár cseh király és IV. Béla magyar király is igényt tartott a hátramaradt területekre, a döntést IV. Ince pápa hozta meg. Ennek értelmében a magyarok kapták meg Stájerországot, a többi terület pedig II. Ottokárt illette.
Habsburg dinasztia (1246-1918):
1278-ban a morvamezei csatában Habsburg Rudolf és IV. Kun László egyesült seregei győzelmet arattak II. Ottokár felett, aki elesett a csatában. Innentől kezdve a Habsburg Rudolf folyamatosan megszerezte az osztrák területeket, ezzel kialakítva a későbbi örökös tartományokat. 1491-ben egyesítik a Habsburgok az örökös tartományokat. A 16. század elejére (1519) V. Károly egyszerre lesz német-római császár és spanyol király, egészen lemondásáig, 1556-ig, amikor kettéosztja a hatalmat. A császári trónt I.Ferdinánd kapja, a királyi trónt pedig II. Fülöp. A 17. század második felében a török kiűzésében vállaltak szerepet az osztrák seregek. 1740-80-ig urolkodott Mária Terézia, aki számos reformot vezetett be az állami, pénzügyi, oktatási, hadügyi területeken. Az utódja II. József rendeletekkel kormányzott. A magyar forradalom és szabadságharc idején kapta meg a trónt Ferenc József, aki 1848-1916-ig uralkodott osztrák császárként, és 1867-1916-ig magyar királyként. 1867-ben történt meg a kiegyezés, amely létrehozta a dualista államszövetséget és ezzel együtt az Osztrák-Magyar Monarchiát. Az 1914-es szarajevói merénylet után tört ki az első világhábórú, amely végül az Osztrák-Magyar Monarchia bukását és felbomlását eredményezte.
Az Osztrák-Magyar Monarchia összeomlása után (1918-napjainkig):
A háborút lezáró béketárgyalások rendelkezései megtiltották Ausztria egyesülését Németországgal, valamint rendezték a területi kérdéseket is. Új alkotmányt adtak ki, melynek értelmében az ország államformája szövetségi berendezkedésűvé vált. A későbbiekben nehezen boldogult Ausztria mint önálló ország, azonban több ország segélyt nyújtott, hogy fennmaradhasson.
A gazdasági válság alatt és után egyre jobban erősödtek a szélsőséges eszmék, amelynek eredményeként egyre népszerűbb lett a Németországhoz való csatlakozás gondolata. Végül 1938. március 13-án Hitler bejelentette az Anschlussot, amelynek következtében Ausztria népetország részévé vált. A második világháború után szovjet megszállás alá került az ország. 1955-ben a szovjetek bejelentették, hogy abban az esetben hajlandóak kivonulni, ha megtiltják az osztrákoknak a németekkel való gazdasági, politikai vagy fegyveres egyesülést, együttműködést. Valamint ugyanerre a németeket is kötelezik. Így 1955. májusában aláírták az osztrák államszerződést és Ausztria visszakapta függetlenségét. Még 1955-ben csatlakozott az ENSZ-hez is, majd 1960-ban az EFTA tagja lett. 1995 óta pedig az Európai Unió tagja.

Közigazgatás:
Tartományok (Bundesland):
Burgenland
Karintia (Kärnten)
Alsó-Ausztria (Niederösterreich)
Felső-Ausztria (Oberösterreich)
Salzburg
Stájerország (Steiermark)
Tirol (Észak-Tirol és Kelet-Tirol)
Vorarlberg
Bécs (Wien)

Politikai pártok:
Österreichische Volkspartei (ÖVP) – Osztrák Néppárt
Sozialdemokratische Partei Österreichs (SPÖ) – Ausztria Szociáldemokrata Pártja
Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ) – Osztrák Szabadságpárt
Bündnis Zukunft Österreich (BZÖ) – Szövetség Ausztria Jövőjéért
Grüne Alternative Liste – Zöld Alternatíva Lista
Liberales Forum (LiF) – Liberális Fórum

Gazdaság:
Általánosságban elmondható, hogy Ausztria gazdasága nagyon fejlett, a világ 12 leggazdagabb országai között van, magas az életszínvonal. Az Európai Uniós csatlakozásig nagyon erősen függőben állt a gazdasága Németországtól, azonban a csatlakozás új lehetőségeket is hozott, így csökkent az egyoldalú kereskedelmi kapcsolat mértéke Németországgal.
Mezőgazdaság:
Az ország mezőgazdasági fejlett, 90%-ban önellátó és a lakossák kis hányadát foglalkoztatja. A termesztett növények között az árpa, kukorica, burgonya, cukorrépa, búza, rozs, zab a legjellemzőbb, míg az állattenyésztésben a sertés, baromfi, szarvasmarha, juh a legelterjedtebb. Mivel az ország területének több mint harmadát erdők borítják, így az erdőgazdálkodásnak nagy szerepe van.
Ipar:
Annak ellenére, hogy van néhány jelentős méretű vas-, acél-, olaj- és vegyipari vállalat az országban, mégis nemzetközi szinten nincs jelentős pozíciója az országnak az ipar területén.
A szolgáltató szektor bír nagy jelentőséggel, amely központja Bécs. Fontos még kiemelni a turizmus jelentőségét is, mivel az Ausztria GDP-jének közel 10%-át adja.
 


A szócikkhez társított címkék:
Európa

Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner