Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


1957. március 25-én írta alá [Belgium]?, ([Paul-Henri Spaak]? és [J. Ch. Snoy et d'Oppuers]?), [Franciaország]?, ([Christian Pineau]? és [Maurice Faure]?), [Hollandia]?, ([Joseph Luns]? és [J. Linthorst Homan]?), [Luxemburg]?, ([Joseph Bech]? és [Lambert Schaus]?), [Németország]?, ([Konrad Adenauer]? és [Walter Hallstein]?) és [Olaszország]? ([Antonio Segni]? és [Gaetano Martino]?). A szerződéssel a 6 európai állam létrehozta az [Európai Gazdasági Közösséget]?.

Ugyanazon a napon a 6 állam aláírt egy másik szerződést is, amivel létrehozták az [Európai Atomenergiai Közösséget]?. Tervük egy gazdasági közösség, másrészt egy az atomenergia békés hasznosítását megvalósító unió létrehozására irányult. A két szerződést szokták Római Szerződéseknek is hívni.

Többször is módosították a dokumentumot, de a mai napig az Európai Unió intézményi működésének még mindig a Római Szerződés biztosítja a jogi alapot. A Római Szerződés, a mai Európai Unió alapító dokumentumaként tekintehtő.

A dokumentumban lefektették az integráció alapjait is, a közös piac létrehozásának szándékát és alapelveit, ez tartalmazta a "négy szabadság": a személyek, áruk, szolgáltatások és a tőke szabad áramlásának gondolatát.

 


A szócikkhez társított címkék:
Európai Unió , szerződés

Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner