Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


 

A Magyar Progresszív Intézetet (korábban Progresszív Intézet) 2008 februárjában alakult, elsősorban politikai elemzésekkel foglalkozó szervezet (think tank), igazgatója Magyar Kornélia. A kezdetektől vállalja értéktelítettségét, progresszió melletti elkötelezettségét. Ezen értéktelítettség mentén saját megfogalmazása szerint célja az innovatív társadalomkép előtérbe helyezése. Ennek megfelelően az Intézet vallottan olyan projekteket valósít meg, amelyek valamilyen formában hangsúlyozzák azt az álláspontot, hogy a tudatos értékválasztás és ezek vállalása a társadalom egésze szempontjából hasznosabb és előremutatóbb, mint a neutrálisnak mutatott és objektívnak látszó elemzés.

 

Ilyen projekt például a Politikai Térkép, amely lényegében egy online kérdőív segítségével helyezi el a kitöltőt egy politikai-gazdasági koordinátarendszer négy tengelye (konzervatív-liberális, gazdasági jobb-gazdasági bal) szerint. Ezzel az Intézet azt igyekszik bemutatni, hogy a pártválasztás mögött gyakran inkoherens és nem tudatos értékválasztás húzódik. A kutatás egyik legfontosabb eredménye az volt, hogy a Fidesz és az MSZP szavazói értékeiket tekintve közel azonosak: kulturálisan enyhén konzervatívak, gazdaságpolitikai nézeteiket tekintve pedig kifejezetten baloldaliak.

 

A Progresszív Intézet másik állandó és fontos projektje a cigányellenesség és antiszemitizmus, valamint ezzel párhuzamosan a szélsőjobboldal magyarországi erősödésének kutatása. A szervezet több közvélemény kutatást is szentelt már ezeknek a kérdéseknek.

 

Mindezeken kívül pedig a Magyar Progresszív Intézet fő tevékenységét a kormányzati és önkormányzati munka értékelése jelenti. Az Intézet néhány publikációja a szervezet honlapján olvasható.
 


A szócikkhez társított címkék:
think tank

Szponzorált hirdetések

 Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner