Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A minisztériumot irányító Oktatási és Kulturális Miniszter feladata a közoktatás felügyelete, a pedagógiai, nevelői és szakmai munka irányítása. A minisztérium dolgozza ki a fejlesztési terveket, készíti az intézmények működését biztosító jogszabályokat, és megteremti a megfelelő szintű működés feltételeit.


Továbbá felügyeli, és összeállítja a tankönyvek listáját, biztosítja a tanulók számára az elegendő mennyiséget. A miniszter felügyelete alá tartozik az Oktatási Hivatalban működő Országos Közoktatási, Értékelési és Vizsgaközpont (OKÉV) is.


A minisztérium figyelemmel kíséri, és segíti a magyar művészetet, támogatja az intézményeit, a kulturális produkciók, művek külföldi népszerűsítését. Ellátja a közgyűjteményekben őrzött javak állami teendőit, szakmai felügyeletét. Fontos szerepe van a közművelődés támogatásában, koordinálja a kulturális turisztikai vonzerő szakmai szereplőinek tevékenységét.


Támogatja a határon túli magyarok oktatási és kulturális életét, a hazai kisebbségek életét, és ápolja a kapcsolatot az egyházakkal.
A miniszter dönthet az oktatási és kulturális díjak, kitüntetések rendszeréről is. A többi minisztériumhoz hasonlóan dönt a hatáskörébe utalt pénzek felhasználásáról.

Miniszterek a rendszerváltás óta:

1990 - 1993 [Andrásfalvy Bertalan]?, művelődési és közoktatásügyi miniszter - [Antall kormány]?

1993 - 1994 Mádl Ferenc, művelődési és közoktatásügyi miniszter - [Antall kormány]?

1994 - 1995 december [Fodor Gábor]?, művelődési és közoktatásügyi miniszter - [Horn kormány]?

1996. január - 1998. július [Magyar Bálint]?, művelődési és közoktatásügyi miniszter - [Horn kormány]?
1998 - 2001 [Pokorni Zoltán]?, oktatási miniszter - [Orbán kormány]?

2001 - 2002 [Pálinkás József]?, oktatási miniszter - [Orbán kormány]?

2002. május 27. - 2006. június 7. [Magyar Bálint]?, oktatási miniszter - [Medgyessy kormány]?
2006. június 9. - 2010. május 29. [Hiller István]?, oktatási és kulturális miniszter - [Gyurcsány kormány]?

 

A 2010-es országgyűlési választásokat követően megalakuló kormányban Nemzeti Erőforrás Minisztérium néven egyesült az Oktatási és Kulturális Minisztérium, az Egészségügyi Minisztérium és a Szociális és Munkaügyi Minisztérium.

 


A szócikkhez társított címkék:
közigazgatás , miniszter , minisztérium , oktatáspolitika

Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner