Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A minisztériumot irányító Oktatási és Kulturális Miniszter feladata a közoktatás felügyelete, a pedagógiai, nevelői és szakmai munka irányítása. A minisztérium dolgozza ki a fejlesztési terveket, készíti az intézmények működését biztosító jogszabályokat, és megteremti a megfelelő szintű működés feltételeit.


Továbbá felügyeli, és összeállítja a tankönyvek listáját, biztosítja a tanulók számára az elegendő mennyiséget. A miniszter felügyelete alá tartozik az Oktatási Hivatalban működő Országos Közoktatási, Értékelési és Vizsgaközpont (OKÉV) is.


A minisztérium figyelemmel kíséri, és segíti a magyar művészetet, támogatja az intézményeit, a kulturális produkciók, művek külföldi népszerűsítését. Ellátja a közgyűjteményekben őrzött javak állami teendőit, szakmai felügyeletét. Fontos szerepe van a közművelődés támogatásában, koordinálja a kulturális turisztikai vonzerő szakmai szereplőinek tevékenységét.


Támogatja a határon túli magyarok oktatási és kulturális életét, a hazai kisebbségek életét, és ápolja a kapcsolatot az egyházakkal.
A miniszter dönthet az oktatási és kulturális díjak, kitüntetések rendszeréről is. A többi minisztériumhoz hasonlóan dönt a hatáskörébe utalt pénzek felhasználásáról.

Miniszterek a rendszerváltás óta:

1990 - 1993 [Andrásfalvy Bertalan]?, művelődési és közoktatásügyi miniszter - [Antall kormány]?

1993 - 1994 Mádl Ferenc, művelődési és közoktatásügyi miniszter - [Antall kormány]?

1994 - 1995 december [Fodor Gábor]?, művelődési és közoktatásügyi miniszter - [Horn kormány]?

1996. január - 1998. július [Magyar Bálint]?, művelődési és közoktatásügyi miniszter - [Horn kormány]?
1998 - 2001 [Pokorni Zoltán]?, oktatási miniszter - [Orbán kormány]?

2001 - 2002 [Pálinkás József]?, oktatási miniszter - [Orbán kormány]?

2002. május 27. - 2006. június 7. [Magyar Bálint]?, oktatási miniszter - [Medgyessy kormány]?
2006. június 9. - 2010. május 29. [Hiller István]?, oktatási és kulturális miniszter - [Gyurcsány kormány]?

 

A 2010-es országgyűlési választásokat követően megalakuló kormányban Nemzeti Erőforrás Minisztérium néven egyesült az Oktatási és Kulturális Minisztérium, az Egészségügyi Minisztérium és a Szociális és Munkaügyi Minisztérium.

 


A szócikkhez társított címkék:
közigazgatás , miniszter , minisztérium , oktatáspolitika

Szponzorált hirdetések

 Szakmai partner
Szakmai partner