Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

A Nézőpont Intézet 2006-ban alakult, magyar tulajdonú politikai elemző-, kutató és tanácsadó cég, úgynevezett think tank. Vezetője Mráz Ágoston Sámuel, politikai elemző. Az Intézet munkájában törekszik a nemzetközi látókör kialakítására, így Magyarország politikai, társadalmi és gazdasági folyamatait európai és globális összefüggésben próbálja meg értékelni. Kiemelt figyelemmel kezeli a más országokban bevált, hazánkban is hasznosítható politikai megoldásokat és a magyarországi események iránt érdeklődő külföldi döntéshozók tájékoztatását.


Az Intézet fő tevékenysége a politika értelmezése, a politikai folyamatok értékelése és elemzése. Megpróbál rávilágítani a politikai szereplők motivációira, vizsgálja mozgásterüket és terveiket, elemzi érdekütközéseiket és érdekegyezésüket más politikai szereplőkkel, valamint előrejelzést készít lehetséges döntéseikről. Kiemelt figyelmet szentel egy-egy ágazatot vagy szakterületet érintő kormányzati döntések és tervek elemzésének. Szakpolitikai elemzései keretében többek között foglalkozik az egészségpolitikával, energiapolitikával, államreformmal és a közép-európai együttműködéssel is.


Az Intézet elemzéseihez és tanácsadó munkájához kapcsolódóan közvélemény kutatásokat is készít, továbbá tevékenységi körébe tartozik szervezetek és a döntéshozók felkészítése, kampányok tervezése, döntések előkészítésében és azok kommunikációjában való segítségnyújtás. Mráz Ágoston Sámuel egy nyilatkozata alapján több önkormányzattal állnak szerződéses viszonyban, illetve nagyobb megrendelőik közé tartozott korábban a Fidesz pártalapítványa, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány. Az árbevétel egyharmada viszont az üzleti szférából érkezik: végeztek kutatásokat egészségügyi, sőt még temetkezési vállalkozásnak is.


Az intézet 2008-ban létrehozta a konzervatív-szabadelvű értékrendet követő, közhasznú Nézőpont Intézet Alapítványt, melynek célkitűzése fiatal és tapasztalt társadalomtudósok kutatási tevékenységének támogatása, illetve, hogy konzervatív-szabadelvű értékrend alapján Magyarország hosszú távú jövőjét vizsgálja, segítse a nemzeti stratégiaalkotást, különös tekintettel az alkotmányjogi, társadalomtudományi és gazdaságpolitikai összefüggésekre.

 

Az Alapítvány ezért „Magyarország 2025” címmel előadássorozatot indított. Ennek keretében „köztiszteletben álló személyeket” kért fel arra, hogy fogalmazzák meg saját elképzelésüket Magyarország hosszú távú jövőjéről. Az eddig előadók között volt Martonyi János külügyminiszter, a Nézőpont Intézet Alapítvány kuratóriumának volt elnöke, Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, Hernádi Zsolt a MOL Nyrt. elnök-vezérigazgatója, valamint Pálinkás József a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
 


A szócikkhez társított címkék:
Mráz Ágoston Sámuel , politikai elemzés , think tank

Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner