Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Főként amerikai politikai irányvonal, de képviselői megtalálhatók Európában is. A konzervativizmussal szemben nem vallási, ideológiai, hanem politikai filizófiai eszméken alapul. Kialakulása a liberális és az [újbaloldali mozgalmak]?kal szemben az 1940-50-60-as évekre tehető. Alapítói és első követői nem filozófusok, inkább a társadalomtudományok és az újságírás jeles képviselői, akik felismerték a demokrácia konzervatív korlátait.


A neokonzervativizmus filozófiai atyjának [Leo Strauss]?-t (1899-1973) tekintik. Shadia B. Drury 1997-ben megjelent könyvében így fogalmaz: „A neokonzervativizmus terminust elõször egy kritikus használta a konzervatívok új nemzedékének a megjelölésére, melynek tagjai 1945 után bizonyos hatást kezdtek gyakorolni az amerikai politikára. A címkét késõbb Irving Kristol saját álláspontja, valamint a politikai nézeteit osztó amerikai konzervatívok megnevezésére használta.” * Fontos kérdésekben véleményük nem különbözik az egyre populistább amerikai konzervatívokétól, ám világképüket éppen velük szemben alakították ki. Ideológiájuk legnagyobb térhódítása a [Ronald Reagen]? és a két [Bush kormányzat]? idejére tehető.

*Forrás: Lánczi András: A neokonzervatív filozófia


A szócikkhez társított címkék:
konzervatív , politikai nézet

Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner