Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A kibuc héber eredetű szó, a "csoport" és az "összegyűjteni" szavak héber megfelelőjéből ered. Olyan kollektív települést jelent, ahol a vagyon jelentős része közös.

A szocializmus és a cionizmus egyfajta kombinációjaként egy gyakorlatias cionizmust hoztak létre Izraelben olyan időkben, amikor a gazdálkodás független fajtái nem alakulhattak ki. A saját ideológiájuk alapján a kibucok tagjai a közösségi élet olyan letisztult módját honosították meg, ami az országhatárokon kívül is érdeklődésre tartott számot.

Az első néhány generáció utópikus közösségei után a maiak már alig különböznek a kapitalista vállalkozásoktól és városoktól.

Az eredetileg főleg mezőgazdaságból élő kibucok mára bevételük jelentős részét az ipar és a turizmus által szerzik. 


Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner