Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

 

Lakossága: ~33 millió fő
Terület: 9.984.670 km²
Államforma: Alkotmányos monarchia
Uralkodó: II. Erzsébet Királynő
Hivatalos nyelv: angol, francia
Pénznem: Kanadai Dollár (CAD)
Fővárosa: Ottawa
 

 

Kanada a teljes terület alapján [Oroszország]? után a világ második legnagyobb országa.


A következő tájegységekre tagolható (nyugat-kelet, észak-dél sorrendben):

 • Nyugaton a Csendes-óceán,
 • Keleten az Atlanti-óceán,
 • Északon a Jeges-tenger,
 • Délen és északnyugaton az [Amerikai Egyesült Államok]? (USA),
 • Északkelet felől a tengeren [Grönland]? határolja.

Nagyítás

Nagyobb térképre váltás
  [Yukon]?
  Északnyugati területek]
  [Nuvanut]?
  [Brit-Columbia]?
  [Alberta]?
  [Saskatchewan]?
  [Manitoba]?
  [Ontario]?
  [Québec]?
  [Újfunndland]? és [Labrador]?
  [Új-Brunswick]?
  [Prince Edward-sziget]?
  [Új-Skócia]?

Szárazföldi szomszédja kizárólag az [Amerikai Egyesült Államok]?, az északi szigetvilága miatt partvonala a világon a leghosszabb (243.792 km), népsűrűsége igen alacsony (3,5 fő/km²). Lakosságának közel 80%-a déli határhoz közeli területeken él. Etnikai szempontból igen változatos. Legnagyobb etnikai csoportjai az angol (21%), a francia (15,8), a skót (15,2%), az ír (13,9%), a német (10,2%), olasz (5%), kínai (4%), ukrán (3,6%) és az őslakosok (3,5%). Kanadában mintegy 315 lakos vallja magát részben, vagy egészben [Magyarnak]?

Éghajlata a nagy területe miatt változatos, nagy része mérsékelt éghajlati övben található. Az éghajlati zónák a kelet-nyugati irányú hegységek hiánya miatt nem élesek, hanem széles átmeneti területűek. Meleg nyarak, és kifejezetten hideg telek jellemzik. Az ország északi része a sarkvidéki éghajlati övbe nyúlik. Az ország délnyugati részének partvidékére esik a legtöbb csapadék. Kanada területén a földkéreg is aktív, sok földrengés és alvó vulkán jellemzi.

 

 

 

Történelem

Az őslakos és inuit történelem szerint az idők kezdete óta éltek ezen a földön. Régészeti kutatások már 26,5 ezer évvel ezelőtti emberi jelenlétet mutattak ki. Az első európaiak 1000 körül jelentek meg, amikor rövid időre a [vikingek]? telepedtek le [L'Anse aux Meadows]?nál Újfundland északi részén.

1497-ben John Cabot angol felfedező derítette fel Kanada partjait, őt 1534-ben Jacques Cartier francia felfedező követte. Az 1603-ban érkező Samuel de Chaplain francia felfedező alapította az első állandó európai településeket, 1605-ben Port Royalnál, 1608-ban Québec városát.

A [francia]? [gyarmatosító]?k, szőrmekereskedők, [katolikus]? [hittérítő]?k beépesítették a Szent Lőrinc folyó völgyét, a Nagy-tavak, a Hudson-öböl, a Missisipi és a Luisiana határolta területet, míg az angolok Újfundlandon alapítottak helyőrséget 1610 körül, és tizenhárom gyarmatot alakítottak ki attól délre. Az 1689-1763 közötti gyarmati háborúk során Új-Skócia brit fennhatóság alá került az 1713-as [utrechti szerződés]? alapján. A [hétéves háborút]?t követően 1763-ban a párizsi békeszerződés szerint [Franciaország]? a [Brit Birodalom]? javára lemondott Kanadáról, míg a Királyi Proklamáció korlátozta a francia kanadaiak nyelvi és vallási jogait. 1774-ben a [Québec Act]? (Törvény Québecről) kiterjesztette Québec tartomány területeit, visszaállította a francia nyelvet, a francia polgári törvényeket. Ez felbőszítette a 13 tartomány lakosságának jelentős részét, hozzájárulva ezzel az [amerikai függetlenségi háború]?hoz. Az 1783-as párizsi békeszerződés elismerte az amerikai függetlenséget, átengedte az [Amerikai Egyesült Államok]?nak a Nagy-tavaktól délre fekvő területeket.

Közel 5000 [lojalista]? menekült át Kanadába. Hogy megfeleljenek az angolul beszélő nagy számú lakosságnak, az 1791-es Kanadai alkotmányban rögzítetten felosztották Québec tartományt Alsó-Kanadára (francia ajkú) és Felső-Kanadára (angol ajkú), mindkettőnek saját törvényhozást biztosítva.

1815-től nagymértékű bevándorlás kezdődött Britanniából és [Írország]?ból.

Az 1840-es egyesítési törvény alapján létrehozták az egyesített Kanadai Tartományt.

Az [Amerikai Egyesült Államok]? és [Britannia]? között 1846-ban aláírt [oregoni]? szerződés rendezte a két [ország]? közti határvitákat.

1914-ben [Nagy-Britannia]? hadüzenetével Kanada automatikusan lépett be az első világháborúba.

1931-ben a Westminsteri Statútum létrehozta a törvényhozási egyenlőséget aBrit Birodalom önkormányzati joggal rendelkező részei és az Egyesült Királyság között.

1939-ben Kanada önálló hadüzenetet küldött Németországnak és tevékenyen részt vettek a náci Németország megszállásának felszámolásában. A háborús felszerelés előállítása nagy gazdasági fellendülést hozott, amely a liberális kormányok politikájának segítségével új kanadai identitást hozott létre. 1965-ben megalkották a saját juharleveles zászlót, 1969-ben a hivatalos kétnyelvűséget, 1971-ben a hivatalos [multikulturizmus]?t. 1982-ben megszületett az önálló kanadai [altokmány]?.
 

 


Gazdaság

Kanada a világ egyik leggazdagabb országa. Tagja az [OECD]?-nek és a [G8]?-aknak.

Az 1990-es évek eleje óta gyors [ gazdasági növekedés]?, alacsony [munkanélküliség]?, magas életszínvonal, költségbvetési [szuficit]? jellemzi. A világ egyik legnagyobb kereskedeő országa, fejlett gyár- és bányaipara, erős szolgáltatási szektora. A két legfontosabb ágazat az olaj- és a faipar. Nettó [energiaexport]?őr, energiaszükségletét önállóan megoldja. Hatalmas földgáz és olajkészletei vannak, és vízierőművei olcsó megújuló energiával látják el.

A kanadai prérin termelt búza, repce, egyéb gabonafélék a világ egyik legfontosabb mezőgazdasági termelőjévé teszik.

Bánya- és fémiparát gazdag természeti kincsei látják elalapanyaggal, amik a cink, az urán, az arany, a nikkel, az alumínium és az ólom.

Az 1990-es évek közepe óta Kanada költségvetési többletének felhalmozásából gyakorlatilag visszafizette államadósságát. A 2008-2009-es válság azonban Kanadát sem kerüli el, az [OECD]? jelentése alapján [recesszió]?val, a munkanélküliség emelkedésével számolhat.


A szócikkhez társított címkék:
Amerika , G8

Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner