Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az ipari forradalom társadalmi, gazdasági és technológiai változások átfogó elnevezése, amely először 1769 és 1850 között Nagy-Britanniában, majd Európában és Észak-Amerika egyes részein zajlott le.

Az átalakulás először a szénfűtésű gőzgép feltalálásával és a gépesítéssel kezdődött, majd a gőzhajtású hajók, csónakok és gőzvasút bevezetése adott újabb lendületet.

A gőzgép bevezetése a nyomtatás területén nagyban segítette a műveltség növekedését, és a tömegek politikai részvételét erősítette.

Jelentős változások mentek végbe a társadalmi struktúrában is, mivel egyre inkább elkülönült a munka és a magánélet helyszíne.

A szén energiaforrásként történő használatának elindulása óta egyre nőtt az üvegházhatás és a környezetszennyezés, amik manapság már komoly feladatot jelentenek a világ országainak, hogy visszaszorítsák a szennyeződést.

 

Az ipari forradalom okai rendkívül összetettek és mai napig történészek vitatárgyát képezi. Általánosan az ipari forradalmat a feudalizmus végét jelentő változásoknak tekintjük.

 

Az ipari forradalom nem egy hullámban söpört végig, második hulláma 1871 és 1914 között volt. Ez a szakasz új találmányokat hozott a vegyészetben, az elektromosságban, az olaj- és az acéliparban. Megindult az árucikkek tömegtermelése, amely egyre több munkahelyet teremtett. Társadalmi szinten megjelent a burzsoázia és a munkásosztály, a nyugati államokban a középosztály növekedett, míg a keletiekben torlódott társadalmak alakultak ki (a feudális és a tőkés formák osztályai egymásra torlódtak). Mezőgazdasági és gazdasági átalakulás indult el, és számos tudományos felfedezés látott napvilágot.

 

 

 


Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner