Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Csehország zászlójaÁltalános adatok:
Lakossága: ~10,4 millió fő
Terület: 78 866 km²
Államforma: parlamentáris köztársaság
Miniszterelnök: Jan Fischer
Hivatalos nyelv: cseh
Pénznem: cseh korona (CZK)
Fővárosa: Prága
GDP/fő: $21027

Szomszédos országok:
Ausztria
[Németország]?Csehország Európában
[Lengyelország]?
Szlovákia

Domborzat, vízrajz:
Az ország két nagy részre osztható, a Cseh-medencére és a Morva-medencére. A Cseh-medence három nagy hegységgel határos: északnyugaton az Érchegységgel, északkeleten a Szudétákkal, délnyugaton pedig a šumava-val.
Az ország három legnagyobb folyója az Elba, a Moldva (Vltava) és a Morva.

Éghajlat:
Csehország éghajlata kontinentális. A telek viszonylag enyhének mondhatóak (0-5 °C középhőmérséklet), míg a nyarak kellemesek, nem túl melegek (15-20 °C középhőmérséklet).
Az éves csapadékmennyiség 508mm körül alakul.

Történelem:
1918-ig:

A középkorban az ország többnyire valamely nyugati hatalom függésében állt. A 9. század végén a kialakuló Cseh Fejedelemség a Frank Birodalom vazallusa volt, míg a Morva Fejedelemség felbomlásában nagy szerepet játszottak a beérkező magyarok.
1198-ban I. Ottokár (1198-1230) szerzett királyi rangot, uralkodása alatt az ország sokat fejlődött. Fia, II. Ottokár a német-római császári címre is pályázott, azonban törekvései elbuktak.
A csehek legnagyobb uralkodójuknak I. Károlyt (1347–1378, (IV. Károly német-római császárt) tartják. Uralkodása alatt az ország Közép-Európa kulturális központjává nőtte ki magát.
A 15. századtól kezdve az ország a Habsburg birodalom szerves részévé vált.
Csehszlovákia:
Az I. világháború után, a felbomlott Osztrák-Magyar Monarchia területén jött létre Csehszlovákia. Területe Csehországból, Morvaországból, Sziléziából, Szlovákiából és Kárpátaljából tevődött össze. A heterogén népcsoportok nem kaptak autonómiát, így azok támogatták a felbomlást célzó törekvést. A II. világháború alatt német irányítás alá került az ország (Cseh-Morva Protektorátus). A háború után csaknem az egész csehszlovákiai német kisebbséget áttelepítették Németországba. Egy háború utáni népszavazás eredményeként Kárpátalja nem maradt csehszlovák fennhatóság alatt.
Az elkövetkező évtizedekben Csehszlovákia a keleti blokk részévé vált. Az 1968-as "prágai tavasz" jutatta kifejezésre az "emberarcú szocializmus" iránti igényt. Azonban a környező országok erőszakkal vetettek véget a megmozdulásnak.
Cseh Köztársaság:
1989-ben az ország visszatért a demokratikus berendezkedéshez. Ezt a folyamatot "bársonyos forradalomnak" nevezik. 1993. január 1-jétől különvált Szlovákia és Csehország.
1991-től az ország a visegrádi négyek tagja, 1995-től pedig az OECD-nek is. 1999-ben csatlakozott a NATO-hoz, 2004-ben pedig az Euópai Unióhoz.

Közigazgatás:
Az ország 14 kerületre (kraj) van osztva:
Prága (A)
Közép-Csehországi kerület (S) – Prága
Dél-Csehországi kerület (C) – České Budějovice
Plzeňi kerület (P) – Plzeň
Karlovy Vary-i kerület (K) – Karlovy Vary
Ústí nad Labem-i kerület (U) – Ústí nad Labem
Libereci kerület (L) – Liberec
Hradec Králové-i kerület (H) – Hradec Králové
Pardubicei kerület (E) – Pardubice
Vysočina kerület (J) – Jihlava
Dél-Morva kerület (B) – Brno
Olomouci kerület (M) – Olomouc
Morva–Sziléziai kerület (T) – Ostrava
Zlíni kerület (Z) – Zlín

Politikai pártok:
Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM) – Morva- és Csehországi Kommunista Párt (szélsőbal)
Česká strana sociálně demokratická (ČSSD) – Cseh Szociáldemokrata párt (bal)
Křesťanská a demokratická unie–Československá strana lidová (KDU-ČSL) – Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (közép)
Strana zelených (SZ) – Zöldpárt (közép)
Občanská demokratická strana (ODS) – Demokratikus Polgári Párt (jobb)
Občanská demokratická aliance (ODA) – Polgári Demokratikus Szövetség (jobb)
Unie svobody-Demokratická unie (US-DEU), Szabadságunió-Demokratikus Unió (jobb)
SNK Evropští demokraté (SNK-ED) – Egyesült Független Képviselők-Európai Demokraták

Gazdaság:
A rendszerváltáskor bevezetett reformoknak köszönhetően nagy fejlődésnek indul a cseh gazdaság. Hasonlóan Magyarországhoz, Csehország is szoros gazdsági kapcsolatokat ápol Németországgal.
Mezőgazdaság: a leginkább termesztett növények a kontinentális éghajlatból fakadóan a búza, kukorica, cukorrépa, sörárpa, burgonya, komló. Az állattenyésztésben pedig a juh és szarvasmarha a legelterjedtebb.
Ipar: az alapvető iparágak a nehéz- és gépipar, a vas és acél előállítás, valamint a vegyipar. Továbbá fontos szerep játszik még a gazdasági életben a textil, üveg és kerámiaipar és a söripar.
 


A szócikkhez társított címkék:
Európa

Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner