Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az Egyesült Királyság (Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága) Nagy-Britannia teljes területét, az Ír-sziget északkeleti részét, és több kisebb szigetet foglal magába. Fejlett ipari ország, az [Európai Unió]? tagországa, állandó tagja az [Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsa]?-nak, valamint tagja a NATO-nak, a [G8]?-nak, az [OECD]?-nek, a [Kereskedelmi Világszervezet]?nek és a [Nemzetközösség]?nek. 

 

A brit alkotmány ún. történelmi alkotmány, amely folyamatosan alakul a [törvényhozás]?i aktusok által. Államformája [parlamentáris monarchia]?, ahol a király uralkodik, de nem ő kormányoz. Az államhatalmat a miniszterelnök és a [parlament]? gyakorolja, az uralkodó szerepe főként protokolláris. 

 

A legfőbb [törvényhozó szerv]? a parlament, amely a Lordok Házából és az Alsóházból áll. Az Alsóház 650 képviselőjét ötévenként választják egyéni választókerületi rendszerben, titkos szavazással.

Az uralkodó jogilag a törvényalkotás folyamatának nélkülözhetetlen része, a törvények a királynő szentesítése után lépnek életbe. 

A végrehajtó hatalom a parlamentben többséggel bíró párt által adott szűkebb kormány, illetve elsősorban a miniszterelnök (aki a kormánypárt vezére) kezében van. A kormány felel a minisztériumok, a közigazgatási szervek és más állami intézmények, az állami tulajdonban lévő vállaltok irányításáért. A parlament Londonban van, de jogainak egy részét átruházta a három nemzeti közigazgatási központban működő parlamentre, amelyek Belfastban (Észak-Írország), Cardiffban (Wales) és Edinburghban (Skócia) vannak. A köztisztviselők a Korona szolgálói, a minisztereknek tartoznak felelősséggel. 

 

Főbb politikai pártok: Munkáspárt, Konzervatív Párt, Liberális Demokrata Párt, Brit Nemzeti Párt.

 

A brit demokrácia lényege, hogy a társadalom lehető legszélesebb rétegeitől várják az ötleteket, szeretnék őket bevonni a politikai döntésekbe, nem csak a választásokon várják a szavazatokat. Így a többség hozza meg a döntéseket, amelyek helyessége érdekében semmilyen közérdekű információt nem lehet visszatartani. Az állampolgárok egyetlen nagy közösségként ugyanazon sorson osztoznak.

Jellemzői:

- általános választójog

- szabad választások

- többpártiság

- a hatalmi ágak megosztása (törvényhozó és végrehajtó hatalom, valamint az igazságszolgáltatás szétválasztása)

- fegyveres erők civil kontrollja 

- az ellenzék jogainak tiszteletben tartása

- minden csoport alakíthat pártot, ha betartja az alkotmányos elveket 


Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner