Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A második Orbán kormány 2010. június 10-én ismertette 29 pontos gazdasági akciótervét, melynek célja a kormányzati kommunikáció szerint, hogy egy új gazdasági rendszer alapjait fektesse le, illetve, hogy érvényt szerezzen a kölcsönös felelősségvállalás elvének. Az akcióterv gerincét jelentő törvénycsomagot 2010. július 23-án fogadta el az országgyűlés.

 

Az akciótervvel a kormány számos területen vezet be változtatásokat így többek között több ponton módosította az adórendszert, a kiadáscsökkentés érdekében jelentős változtatásokat vezetett be a közszférában, illetve a kabinet a kis- és középvállalkozások fejlesztése érdekében vezetett be intézkedéseket.

 

Az állami bevételek növelése érdekében az akcióterv legjelentősebb rendelkezéseként a kormány bevezette a pénzügyi szektorra kivetett úgynevezett bankadót. A különadó mértéke a következőképpen alakul: a hitelintézetek 2009. év végi korrigált mérlegfőösszegük után 50 milliárdos adóalapig 0,15, az afeletti részre pedig 0,5%-ot kötelesek befizetni. A biztosítóknak a 2009. évi korrigált díj összegének 6,2 százalékát kell befizetniük, az egyéb pénzügyi vállalkozások adóalapja jellegüktől függően a 2009. évi kamat- valamint díj- és jutalékeredmény, a korrigált nettó árbevétel, illetve a kezelt vagyon, az adó mértéke esetükben pedig 6,5%. A befizetett adó csökkenti a mérleg szerinti eredményt, vagyis mérsékli a társasági adó összegét.

 

Az adót 2010-ben két egyenlő részletben, szeptember 30-ig és december 10-ig kell megfizetni, és a 2010. évi adózás előtti eredmény terhére kell elszámolni. A pénzügyi szektort 2011-ben is 200 milliárd forint különadó terheli majd, amelynek részletes feltételeit külön törvény határozza meg hasonlóan a 2012. évi különadó feltételeihez.

 

A bankadóval kapcsolatos vélemények igen megoszlóak, hiszen a pénzügyi szektor szereplői és gazdasági elemzők is számos érvet hoztak fel a különadó bevezetése ellen. Ezek a vélemények általában annak az aggálynak adnak hangot, hogy a bankadó bevezetése, és főképpen mértéke miatt csökkenhet a bankok hitelezési képessége, ami a reálgazdasági folyamatokra negatív hatással lehet és visszavetheti a fejlődést. További aggodalomra ad okot, hogy a külföldi tulajdonú bankok a jelentős profitcsökkenés miatt az országból való kivonulás mellett dönthetnek, vagy fiókvállalatként folytathatják tevékenységüket, így bújnának ki az extra terhek megfizetése alól.

 

Az ellenzéki pártok véleménye sem egységes a bankadó kapcsán: az MSZP és az LMP szerint a bankadó a megszorítás egy újabb eszköze, hiszen a pénzügyi szektor szereplői véleményük szerint valószínűleg az ügyfelekre fogják áthárítani az extra befizetéseket, így azok a lakosság terheinek növekedését fogják eredményezni. A Jobbik viszont támogatja a banki különadó kivetését.

 

A bankadó bevezetésével kapcsolatban a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió is kétségeit fejezte ki a Magyarország számára 2008-ban összeállított hitelcsomaggal kapcsolatos 2010. júliusi tárgyalások során. A két szervezet elsősorban az elvonás mértékét vélte problémásnak, hiszen úgy gondolják, hogy a különadó ilyen formában kontraproduktív lenne, hiszen a befektetési kedv és a gazdasági növekedés érdemi visszaesését eredményezheti. A Nemzetközi Valutaalap és az EU továbbá azt is kifogásolta, hogy a bankadó átmeneti, különleges bevétel, és nem azt célozza, hogy rendszerszintű módosítással hosszabb távon is láthatóan kiegyensúlyozottabbá váljon a bevételek-kiadások aránya, a költségvetés egyensúlya.

 

A pénzügyi szektort érintő extra adó egyébként nem ismeretlen Magyarországon, hiszen 2005. január 1-jén, az első Gyurcsány kormány idején lépett hatályba az a törvény, mely különadót rótt ki a hitelintézetekre és a pénzügyi vállalkozásokra, melyeknek a kamatjellegű bevételeik 6%-át, vagy az adózás előtti eredményük 8%-át kellett befizetniük az államkasszába. Az adónem 2007. december 31-ig volt érvényben.


A szócikkhez társított címkék:
adó , adónem , bank , Gazdaság

Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner