Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az államtitkár Magyarországon a miniszterelnök és a miniszter után a harmadik legfontosabb állami vezetői besorolás. Az 1990 óta hivatalban lévő kormányokban összesen 5 különböző államtitkári kategória volt ismert: (politikai) államtitkár, közigazgatási államtitkár, címzetes államtitkár, szakállamtitkár, helyettes államtitkár.

 

A második Gyurcsány kormány megalakulásáig (2006) személyi tekintetben is elkülönült egymástól az államtitkár politikai és szakmai vezetői feladatköre, hiszen előbbit a politikai államtitkár, míg utóbbit a közigazgatási államtitkár látta el, akiket a szervezeti struktúrában az egyes szakterületeket közvetlenül irányító helyettes államtitkár követett. A 2006-ban bevezetett változtatásoknak köszönhetően megszűnt a közigazgatási államtitkári tisztség, a politikai és szakmai vezetői feladatokat pedig egy személyben a (jelző nélküli) államtitkár látta el, valamint az egyes szakterületek koordinálására a helyettes államtitkár helyett létrehozták a szakállamtitkári tisztséget. 1990 óta több hivatalban lévő kormányban is tevékenykedett egy, vagy több címzetes államtitkár is, akik hasonlóan a közigazgatási államtitkárhoz szakmai vezetői feladatokat láttak el.

 

A 2010-es országgyűlési választások után megalakult Országgyűlés által elfogadott egyik első, a központi államigazgatási szerveket szabályozó törvény ismét különválasztotta a politikai és szakmai vezetői feladatköröket. A politikai vezetői feladatokat az államtitkár, míg a szakmai vezetői feladatokat a közigazgatási államtitkár látja el, továbbá a szakállamtitkári tisztség helyett ismét létrehozták a helyettes államtitkári tisztséget.

 

Az államtitkár (vagy korábban politikai államtitkár) a minisztérium szervezeti struktúrájában közvetlenül a miniszter alatti szintet foglalja el. Feladata a miniszter országgyűlési képviseletének elősegítése, az országgyűlésben képviselettel rendelkező pártok képviselőcsoportjaival, illetve a pártokhoz nem tartozó képviselőkkel való kapcsolattartás, a társadalmi, gazdasági érdekképviseletekkel való együttműködés koordinálása, a miniszter helyettesítése (kivéve, ha törvény, a kormány, a miniszterelnök vagy a miniszter eltérően nem rendelkezik), a miniszterelnök vagy a miniszter által hatáskörébe utalt ügyek ellátása. Ez alól kivételt jelent a második Orbán kormány által létrehozott Miniszterelnökség, melynek fő feladata a miniszterelnök sajtójának, programjainak és protokolljának megszervezése. Ezt a szervezetet államtitkári tisztségben vezeti Varga Mihály. Továbbá korábbi kormányok idején is volt rá példa, hogy közvetlenül a miniszterelnök irányította egy államtitkár tevékenységét – pl. a második Gyurcsány kormány idején a Miniszterelnöki Hivatalban a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető államtitkár esetében. Az államtitkárt a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki, a miniszter véleménye alapján..

 

Szintén fontos szerepet tölt be a minisztérium szervezeti struktúrájában a közigazgatási államtitkár, aki nem politikai szereplő, hanem hivatásos köztisztviselő, feladata a minisztérium hivatali szervezetének vezetése. A közigazgatási államtitkárt a köztársasági elnök nevezi ki.

 

Szervezeti felépítés tekintetében a közigazgatási államtitkár alatt helyezkedik el a helyettes államtitkár. A helyettes államtitkár irányítja a minisztérium miniszter által feladatkörébe utalt szervezeti egységeinek munkáját, közvetlen döntéshozó. A közigazgatási államtitkár javaslatára a miniszter nevezi ki.

 


A szócikkhez társított címkék:
közigazgatás

Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner