Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az államadósság egy adott [ország]? helyi, a szövetségi és a központi kormány adósságainak összegét jelenti. Ide tartozik még az állami garanciavállalás miatt keletkezett hiteltartozás, az elkülönített pénzalapok és az állami beruházásokat kezelő [intézmény]?ek hitelei, illetve az állami vállalatoktól átvállalt hiteltartozások is.

 

Mértékét befolyásolhatja több tényező is, mint például a hazai valuta leértékelődése, amelynek hatására az egységnyi [valuta]? több hazai pénzegységbe kerül, így a külföldi államadósságnak megfelelően növekszik a belföldi államadósság is. A hazai valuta felértékelése értelemszerűen ezzel ellenkező hatást vált ki.

 

Az államadósság mértéke tipikusan [deficit]?finanszírozás hatására növekszik, ha a költségvetésnek nincs elég pénzkészlete. Az adósságállomány azonban nőhet egyensúlyban lévő költségvetés esetén is, ha pl. nő azon fejlesztési intézetek hitelállománya, amelyek a költségvetéstől elkülönítetten, de állami feladatokat látnak el. Az államadósság keletkezése azonban nem mindig kapcsolódik a költségvetési deficithez. Az eltérő időben jelentkező kiadások és bevételek áthidalására felvett áthidaló hitel, ha időben (egy éven belül) visszafizetődik, akkor nem okoz deficitet, ellenkező esetben nő a költségvetés hiánya. A hosszú távra felvett hitel is befolyásolja az államadósság mértékét, melyet [direkt kényszer]? alkalmazása révén vesz igénybe, de normális körülmények között az állam csak [indirekt kényszer]?t alkalmaz.

 

Belföldi finanszírozás: államháztartáson belül (pl. a központi költségvetés értékpapírjait a társadalombiztosítás jegyzi), jegybanki hitelnyújtás (pl. közvetlen költségvetési hitelnyújtással vagy [állampapír]?ok más bankoktól való megvásárlásával, azaz refinanszírozással), üzleti, kereskedelmi [bank]?ok által, [értékpapír]?ok vásárlásával, [ vállalat]?ok és lakosság által megvásárolt [államkötvény]?ekkel és [kincstárjegy]?ekkel.

Külföldi finanszírozás történhet nemzetközi szervezetek, más országok kormányai, külföldi bankok, nemzetközi alapok, vagy külföldi befektetők által.


A szócikkhez társított címkék:
Adósság , Állam , Hitel , kormány

Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner