Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az államadósság egy adott [ország]? helyi, a szövetségi és a központi kormány adósságainak összegét jelenti. Ide tartozik még az állami garanciavállalás miatt keletkezett hiteltartozás, az elkülönített pénzalapok és az állami beruházásokat kezelő [intézmény]?ek hitelei, illetve az állami vállalatoktól átvállalt hiteltartozások is.

 

Mértékét befolyásolhatja több tényező is, mint például a hazai valuta leértékelődése, amelynek hatására az egységnyi [valuta]? több hazai pénzegységbe kerül, így a külföldi államadósságnak megfelelően növekszik a belföldi államadósság is. A hazai valuta felértékelése értelemszerűen ezzel ellenkező hatást vált ki.

 

Az államadósság mértéke tipikusan [deficit]?finanszírozás hatására növekszik, ha a költségvetésnek nincs elég pénzkészlete. Az adósságállomány azonban nőhet egyensúlyban lévő költségvetés esetén is, ha pl. nő azon fejlesztési intézetek hitelállománya, amelyek a költségvetéstől elkülönítetten, de állami feladatokat látnak el. Az államadósság keletkezése azonban nem mindig kapcsolódik a költségvetési deficithez. Az eltérő időben jelentkező kiadások és bevételek áthidalására felvett áthidaló hitel, ha időben (egy éven belül) visszafizetődik, akkor nem okoz deficitet, ellenkező esetben nő a költségvetés hiánya. A hosszú távra felvett hitel is befolyásolja az államadósság mértékét, melyet [direkt kényszer]? alkalmazása révén vesz igénybe, de normális körülmények között az állam csak [indirekt kényszer]?t alkalmaz.

 

Belföldi finanszírozás: államháztartáson belül (pl. a központi költségvetés értékpapírjait a társadalombiztosítás jegyzi), jegybanki hitelnyújtás (pl. közvetlen költségvetési hitelnyújtással vagy [állampapír]?ok más bankoktól való megvásárlásával, azaz refinanszírozással), üzleti, kereskedelmi [bank]?ok által, [értékpapír]?ok vásárlásával, [ vállalat]?ok és lakosság által megvásárolt [államkötvény]?ekkel és [kincstárjegy]?ekkel.

Külföldi finanszírozás történhet nemzetközi szervezetek, más országok kormányai, külföldi bankok, nemzetközi alapok, vagy külföldi befektetők által.


A szócikkhez társított címkék:
Adósság , Állam , Hitel , kormány

Szponzorált hirdetések

 Szakmai partner
Szakmai partner