Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A nemzeti együttműködés nyilatkozatát (amit gyakran NENYI-ként rövidítenek) a második Orbán kormány hivatalba lépése után Orbán Viktor terjesztette be, és 2010. június 14-én fogadta el a [Parlament]?.

 

A nyilatkozat mottója: „Legyen béke, szabadság és egyetértés.”

A dokumentum bevezetésében az utóbbi évtizedek politikai eseményeiről találunk összefoglalót, értelmezést; a nyilatkozat ez után arról ír, hogy az Országgyűlés kinyilvánítja, hogy a 2010. áprilisi választással - ami a szerzők értelmezésében egy alkotmányos keretek között zajló forradalom volt - egy új társadalmi szerződés született; „a magyarok egy új rendszer, a Nemzeti Együttműködés Rendszere megalapítása mellett döntöttek.”. Az új rendszerben - rövidítve a NER-ben – a legfontosabb értékek a munka, az otthon, a család, az egészség, és a rend. A nyilatkozat befejező része a NER minden magyar felé való nyitottságát hangsúlyozza, illetve előrevetíti azt, hogy Magyarország az új rendszerrel erős és sikeres lesz.

 

Az 1140/2010. (VII. 2.) kormányhatározat a dokumentum bizonyos közigazgatási intézményekben való kifüggesztését írja elő.

 

Az ellenzéki pártok kritikusak voltak magával a nyilatkozattal szemben, kötelező kifüggesztése ellen pedig kifejezetten tiltakoztak, mert állításuk szerint a független állami intézmények autonómiáját fenyegeti a dokumentum kötelező kitétele, és ez a gesztus alapvetően a kommunizmus szimbolikus politikájára emlékeztet.  

 


Szponzorált hirdetések

 Szakmai partner
Szakmai partner