Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A nemzeti együttműködés nyilatkozatát (amit gyakran NENYI-ként rövidítenek) a második Orbán kormány hivatalba lépése után Orbán Viktor terjesztette be, és 2010. június 14-én fogadta el a [Parlament]?.

 

A nyilatkozat mottója: „Legyen béke, szabadság és egyetértés.”

A dokumentum bevezetésében az utóbbi évtizedek politikai eseményeiről találunk összefoglalót, értelmezést; a nyilatkozat ez után arról ír, hogy az Országgyűlés kinyilvánítja, hogy a 2010. áprilisi választással - ami a szerzők értelmezésében egy alkotmányos keretek között zajló forradalom volt - egy új társadalmi szerződés született; „a magyarok egy új rendszer, a Nemzeti Együttműködés Rendszere megalapítása mellett döntöttek.”. Az új rendszerben - rövidítve a NER-ben – a legfontosabb értékek a munka, az otthon, a család, az egészség, és a rend. A nyilatkozat befejező része a NER minden magyar felé való nyitottságát hangsúlyozza, illetve előrevetíti azt, hogy Magyarország az új rendszerrel erős és sikeres lesz.

 

Az 1140/2010. (VII. 2.) kormányhatározat a dokumentum bizonyos közigazgatási intézményekben való kifüggesztését írja elő.

 

Az ellenzéki pártok kritikusak voltak magával a nyilatkozattal szemben, kötelező kifüggesztése ellen pedig kifejezetten tiltakoztak, mert állításuk szerint a független állami intézmények autonómiáját fenyegeti a dokumentum kötelező kitétele, és ez a gesztus alapvetően a kommunizmus szimbolikus politikájára emlékeztet.  

 


Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner