Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Szubszidiaritás

 

A szubszidiaritás fogalma a szociológiában, politológiában egy szervezési elvet jelöl. Akkor működik szubszidiárisan egy rendszer, ha a döntéseket a lehető legalsóbb szinteken hozzák meg;  feltételezve, hogy a problémához legközelebb álló szereplők rendelkeznek a legtöbb információval, szakértelemmel, és őket érinti a leginkább a döntés. Például az önkormányzatok illetékesek számos helyi ügyben, azokkal kapcsolatban nem szükséges a kormány véleményét kikérniük.  

 

A szubszidiaritás eszményéhez közelítő politikai rendszerekben bizonyos értelemben demokratikusabban tud működni a politikai döntéshozatal, mert a hierarchiában alul lévő szereplők akarata is érvényesül. Ugyanakkor a központosított döntéshozatal nagyobb kontrollt biztosít a magas szintű vezetők számára, ami az egész közösség szempontjából hasznos lehet, mert hozzásegít a túlzott heterogenitásból adódó eszkalálódó belső konfliktusok megelőzéséhez, és az irányíthatatlanság elkerüléséhez.

 

A nemzeti kisebbségek önrendelkezésének biztosítása is gyakran a szubszidiaritás elvének megvalósulásán keresztül történik. Ezzel ellentétes jelenség a nemzetállamok központosításra való törekvése.

 


Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner