Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A politikának azon ága, amely a társadalom különböző rétegei közötti egyensúly előmozdítására irányul. A szociálpolitika egyike azon területeknek, amelyek esetében az Európai Uniónak nem sok beleszólása van a tagállami szabályozásba és politikába – vagyis a szociálpolitika alakítása nagyrészt tagállami hatáskör, legalábbis ez a nézet él leginkább a köztudatban.

 

Valójában azonban az Európai Unió egyre több területen és egyre inkább befolyásolja a szociálpolitika alakulásának irányát a tagországokban. Funkcionalista megközelítés: a létrejött szervek célja a társadalmi egyensúly biztosítása. A cél az együttélés zavartalansága, a szemléletmód középpontjában a társadalmi összhang áll.

Strukturális felfogás: a strukturális feszültségek, és konfliktusok nyújtanak kiindulópontot a szociálpolitika szükségességének magyarázatához.
Ferge Zsuzsa elképzelése: a szociálpolitika történelmileg kialakult intézményrendszer, amely a piaci kapcsolatok révén elégít ki bizonyos nem piaci módon kielégíthető szükségleteket. Ezt elsősorban az állami újraelosztás eszközével teheti meg. Voltaképpen Ferge szerint a szociálpolitika az állam és az állampolgárok közötti viszony intézményesülése.

 

A szociálpolitikai gondolkodás két alapvető típusa:

1. Leíró diszciplína: mindig objektív, tisztázza a fogalmakat és azt vizsgálja, hogy ha valamint nem teszünk, illetve megteszünk, akkor annak milyen következményei lehetnek. A lehetséges következményeket értékítélet nélkül szemléli, objektíven.

2. Normatív diszciplína: felrajzol egy kívánatos társadalomképet, ennek megvalósítására törekszik. Úgy kíván beavatkozni a társadalom működésébe, hogy valamennyi társadalmi csoport jól járjon, és a társadalmi egyenlőtlenségek, és feszültségek csökkenjenek.


A szócikkhez társított címkék:
Szakpolitika , szociális

Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner