Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A második Orbán kormány első, 29 pontos gazdasági akciótervének gerincét képező törvénycsomagot 2010. július 23-án fogadta el az Országgyűlés. Az akciótervvel a kormány számos területen vezetett be változtatásokat, így többek között több ponton módosította az adórendszert, a kiadáscsökkentés érdekében jelentős változtatásokat vezetett be a közszférában, illetve a kabinet a kis- és középvállalkozások fejlesztése érdekében vezetett be további intézkedéseket.

 

2011. március 1-sején a második Orbán kormány egy újabb, 26 pontból álló gazdasági akciótervet ismertetett, melyet Széll Kálmán Tervre kereszteltek. Az intézkedéssorozat fő célja a kormányzati kommunikáció szerint, hogy kezelhető szintre csökkentse Magyarország államadóságát, továbbá megakadályozza annak újratermelődését. A terv szerint 2018-ra az államadósság GDP arányos rátáját 50%-ra csökkentenék a magyar társadalom szerkezetének, az állam működésének, a munkaerőpiac szerkezetének illetve a vállalkozási környezet átalakításával.

 

A tervben a következő konkrét lépések szerepelnek:

 

1. A törvénymódosítás hatályba lépésétől évi negyvenről húsz napra csökkentik a miniszterek szabadságát.
2. 2011. április 1‐től a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium konzultációkat folytat az érintettekkel egy új, hatékonyabb gyógyszer‐finanszírozási rendszer kialakítása érdekében.
3. 2011. július 1‐ig a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Belügyminisztérium kidolgozza a rezsiköltségek befagyasztását lehetővé tévő szabályozás részleteit.
4. 2011. július 1‐ig az Országgyűlés elfogadja az új közbeszerzési törvényt.
5. 2011. július 1‐ig elkészítik az új, sok ember munkáját igénylő közmunkák kivitelezési terveit, és előkészítik a közmunkarendszer keretéül szolgáló új jogszabályokat a Belügyminisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium vezetésével.
6. 2011. július 1‐ig a Nemzeti Erőforrás Minisztérium koordinálásával megalkotják azokat a jogszabályokat és létrehozzák azokat az intézményeket, amelyek az új rokkanttá nyilvánítási rendszer alapjait jelentik.
7. 2011. július 1‐ig a Nemzeti Erőforrás Minisztérium az érintett tárcákkal együtt felülvizsgálja a korengedményes nyugdíjak rendszerét és javaslatot tesz azok megváltoztatására.
8. 2011. július 1‐ig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Belügyminisztériummal, a Honvédelmi Minisztériummal, és a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal együtt kidolgozza az új közszolgálati életpálya modelleket.
9. 2011. július 1‐ig a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium felülvizsgálja a táppénz‐folyósítás szabályait és javaslatot tesznek azok átalakítására.
10. 2011. július 1‐ig a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium megalkotja az új gyógyszer-támogatási rendszer működéséhez szükséges jogszabályokat.
11. 2011. július 1‐ig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium megvizsgálja, hogy a jelenlegi büntetőjogi szabályozás elégséges visszatartó erőt jelent‐e a táppénzcsalásokkal szemben.
12. 2011 szeptemberéig elfogadják a közoktatási és felsőoktatási rendszert szabályozó új jogszabályokat.
13. 2011. december 31‐ig megalkotják azokat a jogszabályokat, amelyek az új nyugdíjrendszer működéséhez szükségesek.
14. 2011. december 31‐ig a Nemzetgazdasági Minisztérium megalkotja azokat a további lépéseket, amelyek a vállalkozások adósságterhének további csökkenéséhez vezetnek.
15. 2011. december 31‐ig a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kidolgozza a MÁV adósságrendezésének és átszervezésének tervét.
16. 2011. december 31‐ig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium megalkotja azokat a jogszabályokat, amelyek a végrehajtási és felszámolási eljárások gyorsítása és átláthatóvá tétele révén csökkentik a vállalkozások terheit.
17. 2012. január 1‐ig az új, átlátható rokkanttá nyilvánítási rendszer keretében méltányosan és elvszerűen felülvizsgálják a korábbi minősítéseket.
18. 2012. január 1‐jével megalakul a Nemzeti Közlekedési Holding, és megkezdődik a közösségi közlekedés szervezeti konszolidációja.
19. 2012. január 1‐jével elindítják a közmunkák új rendszerét.
20. 2012. január 1‐én hatályba lép az új, fenntartható nyugdíjrendszer.
21. Befagyasztják a pártok nominális támogatásának értékét a 2011‐es szinten.
22. Az új alkotmány hatályba lépésével bevezetik az adósságfék intézményét.
23. 2012. szeptember 1‐én hatályba lép az új közoktatási törvény.
24. 2012. szeptember 1‐jével megkezdi működését a felsőoktatás új rendszere.
25. 2013. január 1‐től életbe lép a használatarányos elektronikus útdíj‐rendszer.
26. 2014‐től kétszáz fős országgyűlést választ az ország.

 

Az intézkedéssorozat megvalósulásával kapcsolatban folyamatosan frissíteni fogjuk bejegyzésünket.
 


A szócikkhez társított címkék:
adó , második Orbán kormány , Széll Kálmán Terv

Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner