Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

Dr. Pokol Béla 1950. május 7-én született Záhonyban. 1977-ben szerzett jogi diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán. Ennek megszerzését követően az Államigazgatási Főiskola tanársegédje lett, majd 1980-ban visszatért az ELTE Jogtudományi Karára, ahol az államjogi tanszék tudományos munkatársaként dolgozott. 1991-ben pedig egyetemi tanári kinevezést kapott. Emellett 1993-ban a Szegedi Tudományegyetem jogbölcseleti tanszékének vezetőjévé nevezték ki. Ezen kívül a Miskolci Egyetemen oktatott több évig szociológiát, illetve 2002-ben a Károli Gáspár Református Egyetem egyetemi tanára is lett.

 

1980 és 1985 között az MSZMP Társadalomtudományi Intézetében (ma: MTA Politikai Tudományok Intézete), valamint 1989 és 1990 között a Bielefeldi Egyetemen ösztöndíjas volt.

 

1986-ban védte meg a politikatudományok kandidátusi, 1989-ben pedig a szociológiai tudomány akadémiai doktori értekezését. A Magyar Tudományos Akadémia Politikatudományi Bizottságának, a Doktori Tanács szociológiai és demográfiai szakbizottságának tagja volt. Kutatási területe a jog, a politika és a társadalom alrendszerei.

 

1976-ban lépett be az MSZMP-be, ahonnan 1988-ban lépett ki. 1989 és 1990 között a Minisztertanács Tanácsadó Testületének tagja volt. 1995-ben a Magyar Polgári Demokraták Társaság, majd a Magyar Nemzeti Demokraták Társaságának alapító tagja volt. Később Torgyán József FKGP-elnök személyes tanácsadója lett. Az 1998-as országgyűlési választáson a Független Kisgazdapárt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi listájáról szerzett mandátumot, és 2002-ig az országgyűlés alkotmány- és igazságügyi bizottságának elnökeként dolgozott. Emellett 2001-ig a kisgazda-frakció helyettes vezetője volt. 2003-ban a Külügyminisztérium által létrehozott munkacsoport tagjaként tevékenykedett az Európai Unió alkotmányának előkészítésében.

 

Országosan ismertté egy 2001-es törvénytervezete tette, melyben jogot és lehetőséget adott volna a sajtóban megjelenő vélemények helyreigazítására, oly módon, hogy a „sértett” ugyanakkora terjedelemben kifejtse saját álláspontját az adott sajtótermékben. A törvénytervezet úgy fogalmazott: "társadalmilag hátrányosnak tekintett vélemény és értékelés közlése esetén a személyesen érintett követelheti a vélemény vagy az értékelés cáfolására közlemény közzétételét.” A törvénytervezetet a sajtóban nagy tiltakozással fogadták, a köztudatba lex Pokol néven került be. Miután a Fidesz sem támogatta a törvényjavaslatot, Pokol visszavonta azt.

 

Az egyik leghangosabb kritikusa az Alkotmánybíróság két évtizedes működésének. Szerinte az Ab a jogállam elvére hivatkozva nem tett mást, mint korlátozta a demokratikusan megválasztott parlament és kormány mozgásterét. Pokol kritizálta az új alaptörvényt is, amiért az nem mondja ki egyértelműen, hogy a korábbi, alkotmánybírósági döntések hatályukat vesztik. Ennek hiányában a régi döntéseket alapul véve az Ab ellehetetleníti az új alkotmányt, mivel a sarkalatos törvényeket is a testület fogja értelmezni. Az alkotmányozásról Pokol azt mondta: Politikailag megérti, hogy az a "nyilvánosság háta mögött", néhány bizalmi ember bevonásával zajlott, de úgy vélte, a nyilvánosság kizárása káros is lehet.

 

Miután neve korábban többször felmerült lehetséges alkotmánybíróként, 2011-ben a Fidesz és a KDNP alkotmánybíróvá választották.
 


A szócikkhez társított címkék:
alkotmánybíró , alkotmánybíróság , Pokol Béla

Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner