Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az oktatáspolitika az a szféra, amelyen belül az oktatással kapcsolatos érdekek és hatalmi törekvések megjelennek (politics), másfelől az oktatásra vonatkozó cselekvési stratégia (policy). Az oktatáspolitika egyfajta szakpolitika, azon nézetek, célok és intézkedések együttese, amely kijelöli az oktatás és szakképzés fejlesztésének fő irányait és mértékeit, illetve az ezeknek megfelelő eszközöket és módszereket. Ezek gyakorlati megvalósítása és alkalmazása az oktatásirányítás feladata. Az oktatáspolitika alapvető problémáinak a megoldásában nélkülözhetetlen a tervezés szerepe. A tervezési módszerek: a múltbeli trendek és törvényszerűségek feltárása, a tervezett folyamatot meghatározó környezeti feltételek megállapítása, valamint a nemzetközi összehasonlító elemzés. A tervezés általános módszerei közül kitüntetett szerepe van a prognosztizálásnak, vagyis a meghatározott feltételek mellett nagy valószínűséggel bekövetkező folyamatok körvonalazásának.


A szócikkhez társított címkék:
oktatáspolitika , Szakpolitika

Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner