Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A Miniszterelnökség szervezetét a második Orbán kormány hozta létre a megszűnő Miniszterelnöki Hivatal bizonyos feladatainak ellátására. A Miniszterelnöki Hivatal az Antall kormány megalakulásától kezdve a kormány legfontosabb hivatali szerve volt, mely igen összetett feladatrendszert látott el: felelős volt a kormányzat egész működésének koordinálásáért, illetve ellátta a kormányzás szempontjából kiemelt jelentőségű ágazati feladatok irányítását, továbbá a kormány működésével összefüggő titkársági, valamint kommunikációs feladatokat is.

 

A Miniszterelnöki Hivataltól 2010. május 29-től a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium vette át a kormányzati tevékenység összehangolásával, a közigazgatási minőségpolitikáért és személyzet-politikáért, továbbá az e-közigazgatásért való felelősséggel, a miniszterelnöki döntésekkel kapcsolatos igazgatási feladatokat. A Miniszterelnökség a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumból válik ki, a miniszterelnök munkáját támogató közvetlen munkaszervezeteként.

 

A Miniszterelnökség fő feladata a miniszterelnök sajtójának, programjainak és protokolljának megszervezése, továbbá e szervezeten belül látják el teendőiket a kormányfő tanácsadói, főtanácsadói is. A Miniszterelnökséget államtitkárként Varga Mihály vezeti, aki mellett közvetlenül egy elemző csapat dolgozik, melynek tagjai már a Fidesz-frakció gazdasági kabinetjében is az államtitkár mellett tevékenykedtek. A Miniszterelnökségen belül a legnagyobb szervezeti egységet Orbán Viktor sajtó- és szervezési stábja alkotja, melyet Szijjártó Péter vezet miniszterelnöki biztosi rangban. Mindemellett a kormányfő tanácsadói és főtanácsadói – akik például a gazdaság, sport, gyermekeket érintő ügyek terén tevékenykednek – is a szervezeten belül látják el feladataikat, továbbá Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és titkársága is a Miniszterelnökséghez tartoznak szervezetileg.

 

 


A szócikkhez társított címkék:
miniszter , miniszterelnök , miniszterelnökség

Szponzorált hirdetések

 Szakmai partner
Szakmai partner