Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A latin corrumpo (megront) szóból ered, más néven megvesztegetés.

Eredeti definíciója szerint "közhatalommal való visszaélés önös haszonszerzés céljából".
Bővebb, korszerőbb megfogalmazása alapján törvénybe vagy közerkölcsbe ütköző cselekedet, amit pénzért, juttatásért cserébe valakit jogosulatlan előnyhöz juttat.
Megkülönböztethetünk
  • politikai
  • gazdasági
  • közigazgatási
  • rendőri
  • katonai
  • személyes korrupciót
Minden olyan tett korrupciónak minősül, amikor egy döntési helyzetben lévő személy nem az általa képviselt szervezet hanem saját érdekei mentén dönt.
A korrupció különböző mértékben, de a világon midenhol jelen van. A szegénység, és a korrupció mértéke között komoly összefüggés figyelhető meg.
A [Transparency International]? besorolása alapján [Magyarország]? a közepesen korrupt országok közé tartozik. A lista végén leginkább a harmadik világ országai állnak, míg a legkevésbé korrupt országok közé [Finnország]?, [Izland]? és [Új-Zéland]? tartozik.


A szócikkhez társított címkék:
csalás , korrupció

Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner