Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A bizalmatlansági indítvány – az általában a kormány által, saját maga ellen kezdeményezett bizalmi szavazással szemben – alapvetően a parlamenti ellenzék fegyvere.

Az új, garanciához kötött szabályozás, az ún. konstruktív bizalmatlansági indítvány értelmében a kormányfővel szembeni bizalmatlansági indítvány csak az új kormányfőjelölt megnevezésével együtt nyújtható be, és az indítvány megszavazásával egyúttal az utódot is megválasztja a törvényhozás. Ez a megoldás hivatott biztosítani a kormányzás folytonosságát, és kiküszöböli annak lehetőségét, hogy kiélezett politikai helyzetben a kormányfő lemondatásával a Parlament által támogatott kormányfő és kormány nélkül instabillá váljon az adott ország politikai rendszere.

Magyarországon a kormányfő leváltására 1990 óta a konstruktív bizalmatlansági indítvány útján lehetséges. Azonos gyakorlatot követ még Európában [Spanyolország]? és a régióból [Lengyelország]? is.

 

A konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal szemben álló gyakorlat a [destruktív bizalmatlansági indítvány]?.


A szócikkhez társított címkék:
kormány , kormányváltás , szavazás

Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner