Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A bizalmatlansági indítvány – az általában a kormány által, saját maga ellen kezdeményezett bizalmi szavazással szemben – alapvetően a parlamenti ellenzék fegyvere.

Az új, garanciához kötött szabályozás, az ún. konstruktív bizalmatlansági indítvány értelmében a kormányfővel szembeni bizalmatlansági indítvány csak az új kormányfőjelölt megnevezésével együtt nyújtható be, és az indítvány megszavazásával egyúttal az utódot is megválasztja a törvényhozás. Ez a megoldás hivatott biztosítani a kormányzás folytonosságát, és kiküszöböli annak lehetőségét, hogy kiélezett politikai helyzetben a kormányfő lemondatásával a Parlament által támogatott kormányfő és kormány nélkül instabillá váljon az adott ország politikai rendszere.

Magyarországon a kormányfő leváltására 1990 óta a konstruktív bizalmatlansági indítvány útján lehetséges. Azonos gyakorlatot követ még Európában [Spanyolország]? és a régióból [Lengyelország]? is.

 

A konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal szemben álló gyakorlat a [destruktív bizalmatlansági indítvány]?.


A szócikkhez társított címkék:
kormány , kormányváltás , szavazás

Szponzorált hirdetések

 Szakmai partner
Szakmai partner