Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A hedonizmus mint elv, a fájdalom elkerülésére és az élvezetek keresésére vonatkozik. Alapgondolata, hogy minden cselekvés maximája, az ember legfőbb célja a lehető legnagyobb élvezetek elérése, illetve a fájdalmak elkerülése kell legyen.

 

Az első, aki elég következetesen fejtegette e tanítást, kirenei Aristipp volt. A tőle származó iskolára, a kirenaikusok iskolájára vezethetőek vissza hedonizmus gyökerei, őket ugyanis hedonikusoknak is neveztek. Ők csak a jelen gyönyört fogadták el gyönyörnek és ennek maximalizálására törekedtek, míg az epikureusok a fájdalom elkerülésében látták a gyönyör megtestesülését.
Később a 18-19. században Jeremy Bentham és John Stuart Mill iskoláiban képviselteti magát a hedonizmus, az előbbiben, mint kvantifikálható (vagyis mennyiségileg meghatározható) jelenlévő, míg Mill iskolájában a kvalitatív szempontjából értékelhető és felfogható elmélet.

 


A szócikkhez társított címkék:
liberalizmus

Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner