Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A hatalmi ágak szétválasztása történetileg az [önkényuralom]? megakadályozása céljából indult, mára pedig a [demokratikus]? berendezkedés és hatalomgyakorlás elengedhetetlen feltétele.

 

A hatalommegosztás alkotmányos alapelv, amely szerint az alábbi hatáskörök mind intézményi, mind pedig személyi vonatkozásokban el kell, hogy különüljenek egymástól:

  • törvényhozó hatalom (választott parlamenti képviselők)
  • végrehajtó hatalom (a kormány)
  • bírói hatalom (független bíróság)

Az ágak szétválasztásának fontos eleme a kölcsönös függőség és ellenőrzés, amelyek ellensúlyként és fékként működhetnek.

Ez a klasszikus hatalommegosztás az amerikai prezidenciális (elnöki) rendszerben érvényesül leginkább, a többi modern demokráciában gyakran kevésbé biztosított a hatalmi ágak egyértelmű szétválasztása.

 

A hatalommegosztás másik módja lehet a törvényhozás két kamarára osztása, amelyek törvényhozási funkcióikban és választóikat tekintve is különböznek: másra és mástól kapnak mandátumot. Ilyen pl. alsó- és felsőház, vagy képviselőház és szenátus.

Magyarországon egykamarás országgyűlés működik.

 

A hatalommegosztás harmadik módja lehet a föderalizmus, azaz a szövetségi és a tartományi szintű hatalmi szervek szétválasztása. Ilyen föderális szerkezetű állam pl. az USA, Németország, Ausztria vagy Svájc.

 


Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner