Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Frakció
Verzió: 1  
Változtatta: Edina
Változtatás dátuma: 2009-10-07 18:05:03
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A frakció a [párt]ok [képviselő]csoportja a [parlament]ben. A pártok a képviselőcsoportok által valósíthatják meg [alkotmány]os feladatukat, a népakarat közvetítését. 

 

Az 1990-94-es ciklus alatt hatályos [Házszabály] szerint legalább 10 képviselő alakíthatott frakciót. Az 1994-ben elfogadott új Házszabály már minimum 15 főt írt elő, e rendelkezést azonban az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette és megsemmisítette, mivel így a [választás]i küszöböt (5%) átlépő pártok nem alakíthattak frakciót, ha 15-nél kevesebb képviselőjük jutott be a parlamentbe. 

A 2007 decemberében elfogadott Házszabály módosítás szerint legalább 10 képviselő kell frakcióalakításhoz.

 

Egy képviselő csak egy frakció tagja lehet, ám dönthet úgy, hogy kilép a frakcióból, illetve a frakció is dönthet úgy, hogy valamely tagját kizárja. Ekkor a képviselőt függetlennek kell tekinteni, és hat hónap elteltével csatlakozhat bármely képviselőcsoporthoz.   

 

 

A frakciók feladatai

 

A frakcióalakítás célja a képviselők [országgyűlés]i tevékenységének összehangolása.

A képviselőcsoportok politikailag egységesen lépnek fel, a [törvény]javaslatokról és más [indítvány]okról állást foglalnak s tagjaiktól ennek megfelelő szavazást várnak. 

A frakcióvezető feladata, hogy a képviselőcsoport véleményét más fórumokon képviselje, inézze a frakció ügyeit és biztosítsa a képviselők jelenlétét az Országgyűlés ülésein.

A frakcióknak és vezetőiknek a parlamenti munka során számos fontos kérdésben meghatározó szerepük van. Ilyen például a parlamenti tisztségviselők és a bizottságok tagjainak jelölése, a plenáris ülések napirendjének kialakítása.

A frakciók jogosultságai nem korlátozódnak az Országgyűlés működésére, jelentős szerepük van a "médiatestületek" megalakításában. Ők jelölik az Országos Rádió és Televízió Testület tagjait, a közszolgálati televíziókat és rádiókat működtető közalapítványok kuratóriumainak elnökségeit és ellenőrző testületeit, a Magyar Távirati Iroda Rt. Tulajdonosi Tanácsadó Testületének elnökét és tagjait, valamint a Felügyelő Bizottság elnökét és tagját. 

Rendkívüli állapot idején a frakcióvezetők tagjai a megalakuló Honvédelmi Tanácsnak.
Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner