Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A civil társadalom személyek és szervezetek egyesülése, valamint önálló szervezetek hálózata, amely a társadalom többi intézményrendszerétől létrejöttében és működésében is eltér. Sem a köz-, sem a magánszférával nem egyenlő, bár közvetlenül és szervesen kapcsolódik mindkettőhöz. Az emberi, állampolgári jogok érvényesülése, a jogállamiság, az érdekpluralizáció jellemzi. Rendeltetése, hogy az állami akaratot szembesítse az általa képviselt értékekkel.

 

Az Európai Unió Gazdasági és Szociális Bizottsága a következő definíciót adja: "A civil társadalom olyan társadalmi szféra, amely relatíve független az államtól és amely nem merül ki a piac szabályaiban. A civil társadalom olyan elvekre támaszkodik, mint az autonómia, a pluralizmus, a szubszidiaritás, a szolidaritás és a felelősség. Ez egy olyan kommunikációs szféra, amelyen belül fejlődhet a polgárok szenzibilizálása, amely demokratikus részvételhez vezethet. Kommunikálni és szolidárisan cselekedni csak individuumok csoportjában lehet."

 


Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner