Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A magyarországi romák a romák vagy más néven cigányok Magyarországon élő népessége. Ők alkotják az ország legnagyobb nemzetiségét. A magyarországi nemzetiségek közül ők az egyedüliek, akik nem rendelkeznek anyaországgal, ezért nem nemzeti kisebbségként, hanem etnikai kisebbségként határozzák meg őket.

 

A 2001-es népszámlálás szerint Magyarországon 190,046 fő volt a cigány lakosság száma, míg más vélemények szerint ez a szám akár 500,000 is lehet, egyes roma vezetők szerint a romák száma meghaladja az egymilliót is.

 

A magyaroszági romák származás, nyelv és önmaguk meghatározására hat csoportba sorolják magukat:

- oláhcigány

- beás

- magyarcigány

- kárpáti cigányok

- szintók

- román cigányok

 

A 18. században Mária Terézia és II. Józsefnek köszönhető az "erőszakos letelepedésük". A cigányok elsősorban vándoréletmódot éltek, teknővájással, késélezéssel, edénymunkákkal és fémmunkákkal foglalkoztak. Az uralkodók rendeleti alapján kötelezően le kellett telepdniük a falvak határában, ott telepeket alkottak, amelyeket nem volt szabad elhagyniuk. Ennek köszönhetően egyes romák alkalmazkodtak a helyzethez, és a falu szolgálták ki iparáguk gyakorlásával, míg mások erőszakosak lettek, és elhagyták az országot. Az itt maradt romák fokozatosan tértek át a magyar nyelv használatára.

A 19. századtól újabb bevándorlási folyamat vette lezdetét, ekkor jelentek meg az oláh és beás cigányok ősei.


A szócikkhez társított címkék:
cigányság , etnikum , kisebbség

Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner