Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A magyarországi romák a romák vagy más néven cigányok Magyarországon élő népessége. Ők alkotják az ország legnagyobb nemzetiségét. A magyarországi nemzetiségek közül ők az egyedüliek, akik nem rendelkeznek anyaországgal, ezért nem nemzeti kisebbségként, hanem etnikai kisebbségként határozzák meg őket.

 

A 2001-es népszámlálás szerint Magyarországon 190,046 fő volt a cigány lakosság száma, míg más vélemények szerint ez a szám akár 500,000 is lehet, egyes roma vezetők szerint a romák száma meghaladja az egymilliót is.

 

A magyaroszági romák származás, nyelv és önmaguk meghatározására hat csoportba sorolják magukat:

- oláhcigány

- beás

- magyarcigány

- kárpáti cigányok

- szintók

- román cigányok

 

A 18. században Mária Terézia és II. Józsefnek köszönhető az "erőszakos letelepedésük". A cigányok elsősorban vándoréletmódot éltek, teknővájással, késélezéssel, edénymunkákkal és fémmunkákkal foglalkoztak. Az uralkodók rendeleti alapján kötelezően le kellett telepdniük a falvak határában, ott telepeket alkottak, amelyeket nem volt szabad elhagyniuk. Ennek köszönhetően egyes romák alkalmazkodtak a helyzethez, és a falu szolgálták ki iparáguk gyakorlásával, míg mások erőszakosak lettek, és elhagyták az országot. Az itt maradt romák fokozatosan tértek át a magyar nyelv használatára.

A 19. századtól újabb bevándorlási folyamat vette lezdetét, ekkor jelentek meg az oláh és beás cigányok ősei.


A szócikkhez társított címkék:
cigányság , etnikum , kisebbség

Szponzorált hirdetések

 Szakmai partner
Szakmai partner