Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az [államszervezet]? hármas felépítését tekintve a törvényhozói hatalom és a végrehajtó hatalom után a bírói hatalom zárja a sort, ami [jog]?sértésekre, vitás jogi esetekre irányul.

 

A független bíróságok "biztosítják és védik az alkotmányos rendet, az állampolgárok jogait és törvényes érdekeit, ellenőrzik a [közigazgatás]?i határozatok törvényességét, büntetik a bűncselekmények elkövetőit." (Alkotmány 50. § (1)-(2) bek.)

A bíróság előtt mindenki egyenlő, és mindenkinek alapvető alkotmányos joga, hogy az ellene emelt vádat, vagy valamely perben a jogait és kötelességeit független és pártatlan bíróság igazságos és nyilvános (törvényileg meghatározott esetekben akár zárt) tárgyaláson bírálja el. 

 

A bírói hatalom döntően az ítélkezésben ölt testet, és sajátossága, hogy a másik két hatalmi ággal ellentétben állandó és semleges. A bírák csak a törvényeknek vannak alárendelve, és nem lehetnek tagjai politikai pártoknak, nem folytathatnak politikai tevékenységet.  

 

 


Szponzorált hirdetések

 

Hirdetés


Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner