Már 342 szócikk közül válogathatsz.

A Politikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes tudástár. Legyél Te is a Politikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Állam
Verzió: 6  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2010-06-03 16:44:51
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Az állam egy földrajzi terület feletti legfőbb [hatalom]mal bíró politikai egyesülés. Ez hagyományosan magába foglalja azt az [intézményrendszer]t, amely birtokolja a törvénykezés jogkörét, mellyel kormányozza területének társadalmát – aminek állami státusa gyakran függ attól hogy több más állam elismeri mint e feletti belső és külső önálló korlátlan hatalmat. A szociológiában az állam általában [Max Weber] következő elterjedt meghatározásával írják le: az a szervezet amely rendelkezik „a fizikai erő legitim használatának monopóliumával egy adott területen belül”, amely tartalmazhatja a fegyveres erőket, társadalmi szolgáltatásokat, állami bürokráciát, [bíróság]okat és a [rendőrség]et.


Az állam egy földrajzi terület feletti legfőbb [hatalom]mal bíró politikai egyesülése. Ez hagyományosan magába foglalja azt az [intézményrendszer]t, amely birtokolja a törvénykezés jogkörét, mellyel kormányozza területének társadalmát – aminek állami státusa gyakran függ attól, hogy több más állam elismeri mint e feletti belső és külső önálló korlátlan hatalmat. A szociológiában az állam általában [Max Weber] következő elterjedt meghatározásával írják le: az a szervezet amely rendelkezik, a fizikai erő legitim használatának monopóliumával egy adott területen belül”, amely tartalmazhatja a fegyveres erőket, társadalmi szolgáltatásokat, állami bürokráciát, [bíróság]okat és a [rendőrség]et.


 

Jellemzői:

  • a területiség: a territorialitás elve
  • a néptől elkülönült közhatalom, amely írott vagy íratlan [törvény]ek keretei között alkalmazhat kényszert
  • az elkülönült intézményrendszer: a társadalomban létező, de annak egészétől elkülönülő rendfenntartó és védekező funkciót gyakorló intézményesített szervezet, mely a közös területeket foglalja össze
  • a belső szuvereintás (felségterületén az állam a legfőbb hatalom)
  • a teljes vagy legalább részleges külső szuverenitás (külpolitikai önállóság, országhatárok stb.)
Szakmai partnerMédiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

Szakmai partner